stemă naţională a Moldovei

Privatization

E-services Registru Chamber

Adresa Ambasadei:
220030, or. Minsk, str. Beloruscaia, 2

Tel.: + 375 17 289-14-41
Fax: + 375 17 289-11-47

E-mail: minsk@mfa.gov.md

Linia telefonică de urgență: +375445122937

Atenție! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar.

La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Noutăţi

Ambasadorul Ștefan Gorda a discutat cu Petar Haralampiev, Directorul Agenției de stat pentru bulgarii din străinătate, despre coordonarea eforturilor bilaterale în procesul de modernizare și europenizare a localităților locuite compact de etnia bulgară di

Impulsionarea cooperării bilaterale și coordonarea eforturilor comune, pentru crearea unor condiții social-economice mai bune în localitățile locuite compact de etnicii bulgari din țara noastră, s-a aflat în centrul atenției la întrevederea pe care ambasadorul Ștefan Gorda a avut-o astăzi, 26 aprilie, la Sofia, cu Petar Haralampiev, Directorul Agenției de stat pentru bulgarii din străinătate. Oficialii au evaluat stadiul actual al coordonării acestor eforturi, la nivelul administrației de stat din Chișinău și Sofia, consimțind că este necesară o coordonare și implicare comună mai consistentă, pentru ca etnicii bulgari din Republica Moldova să-și cunoască limba maternă și istoria strămoșilor, și în același timp să studieze mai bine limba română și să se integreze plenar în procesele legate de pregătirea Republicii Moldova de integrarea în Uniunea Europeană.

Creșterea nivelului de pregătire profesională și competență a tinerilor din țara noastră care provin din familiile etnicilor bulgari, este în interesul și atenția permanentă a Chișinăului și Sofiei, identitatea europeană și diversitatea cultural-etnică fiind o bogăție comună, cu valoare de potențial pentru viitorul celor două țări. În fiecare an statul bulgar oferă burse pentru tinerii din Republica Moldova, Ambasada din Sofia și Agenția de stat pentru bulgarii din străinătate fiind vital interesate ca absolut toți studenții și masteranzii, care au posibilitatea de a studia în Bulgaria, să fie cât mai bine pregătiți pentru piața muncii din Moldova, în primul rând, dar și pentru concurența acerbă din lumea globalizată de astăzi. În același context, ambasadorul Gorda și directorul agenției Haralampiev au evaluat impactul ultimelor inițiative menite să ridice nivelul academic de predare și să lărgească nomenclatorul materiilor de studiu la Universitatea din Taraclia, datorită Memorandumului semnat anul trecut cu prestigioasele universități bulgare din Ruse și Veliko Târnovo.

Vorbind despre condițiile social-economice din sudul Republicii Moldova, ambasadorul a îndemnat interlocutorul să se implice mai activ în identificarea oamenilor de afaceri și companiilor bulgare, care ar fi interesate să investească și să deschidă noi locuri de muncă în localitățile locuite compact de etnicii bulgari din Moldova. Relațiile culturale directe, înfrățirea dintre localități, precum și o mai bună informare a confraților despre procesele care au loc în Bulgaria de asemenea s-au aflat pe agenda discuției.