stemă naţională a Moldovei

Privatization

E-services Registru Chamber

Adresa Ambasadei:
220030, or. Minsk, str. Beloruscaia, 2

Tel.: + 375 17 289-14-41
Fax: + 375 17 289-11-47

E-mail: minsk@mfa.gov.md

Linia telefonică de urgență: +375445122937

Atenție! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar.

La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Noutăţi

Cultura și tradițiile populare moldovenești promovate în regiunile Republicii Belarus

3 iulie 2018, or. Dzerjinsk, reg. Minsk – Ambasada Republicii Moldova în parteneriat cu membrii diasporei moldovenești din regiune și autoritățile administrației publice ale raionului Dzerjinsk, a organizat cea de-a doua ediție a Festivalului „Вянок Сяброуства”, eveniment dedicat prezentării valorilor comune ale celor două popoare și identificării noilor oportunități de colaborare social-culturală.

La ceremonia de deschidere a Festivalului Ambasadorul Victor Sorocean a subliniat valoarea patrimoniului cultural deținut de popoarele moldovenesc și belarus, menționând importanța perpetuării tradițiilor populare, inclusiv prin menținerea și dezvoltarea schimburilor culturale dintre cele două țări.

În cadrul platoului stilizat al „Gospogăriei țărănești moldovenești” vizitatorii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu valorile cultural-istorice și artistice ale neamului nostru, cu potențialul turistic și cultura prelucrării și consumului vinului. Secțiunea muzical-artistică a întrunit colective ale artiștilor amatori din diaspora moldovenească „Plai”, „Primăvara” și colective folclorice belaruse «Боровичанка», «Петриково», care au interpretat piese muzicale din folclorul moldovenesc și belarus.

De asemenea, evenimentul a găzduit ședința Cenaclului literar „Выток”, care își desfășoară activitatea pe lîngă Biblioteca raională Dzerjinsk, în cadrul căreia a fost lansată noua culegere „Вянок сяброуства. Беларусь - Молдова”, editată cu suportul Ambasadei și a Bibliotecii. Culegerea întrunește fragmente din creația populară moldovenească, opera literară a lui Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, Ion Creangă, Ion Vatamanu, Spiridon Vangheli, Emil Loteanu, Grigore Vieru, dar și creațiile scriitorilor amatori din diaspora moldovenească Gheorghe Pușkaș și Vasile Semeniuc, traduse în limbile rusă și belarusă.

În vederea promovării producției vinicole și a culturii oeno-gastronomice a țării noastre, a fost prezentate spre degustare vinurile autohtone și bucatele tradiționale moldovenești. În special, menționăm expoziția de prezentare a „Pâinii de ritual”, pregătită de gospodinele din țară cu ocazia diferitor sărbători religioase și laice.

Pe parcursul evenimentului, Șeful Misiunii a oferit în dar Bibliotecii raionale Dzerjinsk cartea „Arta Contemporană din Moldova. Artiști plastici din spațiul CSI”, iar copiilor din diasporă le-a fost cadonată cartea „Albinuța”. Totodată, autorilor și traducătorilor care au contribuit la editarea culegerii „Вянок сяброуства. Беларусь - Молдова” le-au fost înmânate Diplome de onoare.